nl gb Terug naar de website Wachtwoord vergeten

Uitreiking Wim Luijkx Innovatiebokaal

1 juli 2011

Vrijdag 24 juni werd in proefboerderij ’t Kompas in Valthermond de Wim Luijkx Innovatiebokaal overhandigd aan de winnaar Diederik van Liere. Zijn innovatie ‘ganzen weren met bewegend draad’ is door het publiek gekozen tot ‘Innovatie van het jaar 2010’.Ganzenschade is aanzienlijk voor boeren nabij waterrijke gebieden en neemt hand over hand toe. Om de ganzen op een effectieve wijze te kunnen weren, heeft Diederik van Liere een prototype van een bewegend anti-ganzendraad ontwikkeld. Met een elektromotor en een rondlopende trekkabel aan beide zijden van het veld kan een hiertussen op de trekkabel gekoppelde dunne lijn vlak boven het grasoppervlak heen en weer getrokken worden. Ganzen zien de bewegende lijn al in de lucht en landen meestal niet eens. De methode bespaart de boer veel tijd, ergernis en schade.

De andere twee genomineerden waren Maatschap Bos en Frank de Schutter. Maatschap Bos heeft een nieuw productiesysteem ontwikkeld voor pootgoed waarbij de aardappelplanten niet in een substraat geteeld worden, maar waarbij de plantenwortels als het ware in de lucht hangen en gevoed worden via een nevel. Frank de Schutter heeft een methode ontwikkeld waarbij meerdere aardappelziekten tegelijk worden aangepakt door land tijdelijk onder water te zetten na het telen, klepelen en inspitten van een groenbemester. Hierdoor ontstaat een goede anaërobe situatie.

www.wlif.nl/verkiezing
 

Op www.wlif.nl/verkiezing konden bezoekers van 1 t/m 23 juni stemmen. De genomineerden presenteerden hun innovatie in een kort filmpje. Ook kon er gestemd worden tijdens de open dagen van CZAV en Agrifirm Plant. De uitreiking van de Innovatiebokaal vond plaats op proefboerderij ’t Kompas in Valthermond in de nieuwe multifunctionele ruimte van KANON (Kenniscentrum Agro Noord Oost Nederland). Deze ruimte werd dezelfde dag officieel geopend door mevrouw Tanja Klip, voorzitter van de Agenda voor de Veenkoloniën.

Wim Luijkx Innovatiefonds
 

Het WLIF beloont jaarlijks vernieuwende ideeën van boeren en tuinders. Met deze beloning kunnen innovatieve ideeën worden uitgevoerd of verder geperfectioneerd. De ondernemers zijn blij met de steun die zij vanuit het fonds krijgen en zien het als een bevestiging dat zij op de juiste weg zijn met hun innovaties. Een weg die soms al meerdere jaren duurt en waarbij veel doorzettingsvermogen en een positieve instelling nodig is.Afdrukken Emailen Rss
Emailen Terug

Contact

Agrico
Mark dieleman

Postbus 70, 8300 AB Emmeloord
Duit 15, 8305 BB Emmeloord
+31 (0)527-639923 m.dieleman@agrico.nl