nl gb Terug naar de website Wachtwoord vergeten
Hij is het aanspreekpunt voor een deel van onze pootgoedtelers. Peter Boutkan is onze buitendienstmedewerker in Noord-Holland. Peter werkt al 19 jaar voor onze organisatie en kent Agrico, maar ook zijn telers door en door.

Peter Boutkan, buitendienstmedewerker

Sinds 1991 ben ik werkzaam bij Agrico als buitendienstmedewerker PTA (product technische afdeling) in en om de Wieringermeer. Het gaat in totaal om ongeveer 600 hectare pootgoed bij ruim 50 telers. ’s Zomers loop ik de percelen langs, in de herfst inventariseer ik de opbrengst en de kwaliteit daarvan. Tevens zet ik het areaal voor de volgende oogst rond met de telers. Daarnaast geeft een buitendienstmedewerker advies en denkt actief mee met de telerslogistiek over de aansturing van telers voor het sorteren van aardappelen.

Ontwikkelen bij Agrico

Hoewel het werk in principe hetzelfde blijft, zijn er in de loop van de jaren wel dingen veranderd. Dat houdt het werk boeiend, net als de wisseling van de seizoenen en de verschillen tussen de jaren. Zo was er bijvoorbeeld de fusie met Wolf & Wolf, wat een uitbreiding van areaal en telers met zich meebracht. De indelingen van de gebieden zijn een aantal keer veranderd, zo heb ik bijvoorbeeld een tijd in Friesland gewerkt. Ook zijn de taken van de buitendienst in de loop van de jaren veranderd. Het initiatief bij de aansturing van telers voor sorteren is meer bij de telerslogistiek komen te liggen. Het is mijn taak om de oren en ogen van kantoor te zijn, zodat de collega’s van telerslogistiek ‘blindelings’ sorteer- en verlaadopdrachten kunnen maken.

Interesse in stamselectie

In de Wieringermeer doen relatief veel telers aan stamselectie en dus aan teelt van hoogwaardig materiaal. Dat heeft vanaf het begin mijn belangstelling gehad en ik heb dat ook bij de telers gestimuleerd. Op dit moment werk ik volop mee in de aanpak om de kwaliteit van het hoogwaardige materiaal nog verder te verbeteren. Dit doen we onder andere door meer structuur in de planning voor de langere tijd te brengen.

De problematiek rondom Meloidogyne chitwoodi

Begin 2000 werd in de Wieringermeer het voorkomen van Meloidogyne chitwoodi een serieus probleem. Vanuit Agrico ben ik daar nauw bij betrokken geraakt. De problematiek heeft intussen steeds meer een landelijke uitstraling gekregen. We merken nu dat we de revenuen plukken van de tijd die ik van Agrico aan chitwoodi mocht besteden. De telers zien Agrico als een partner die aardappelen zo commercieel mogelijk vermarkt, maar ook verder kijkt dan alleen een goede uitbetalingsprijs. Gelukkig is Agrico een dusdanig sterke organisatie dat een bredere blik niet ten koste hoeft te gaan van een goede uitbetalingsprijs.

Samen klaren we de klus

Ik ervaar Agrico als een zakelijke organisatie met duidelijk oog voor de mens. Ik ben blij dat ik bij Agrico de kans kreeg om mij te mogen ontplooien. We klaren de klus samen. In geval van tegenslag word je wel bij de arm genomen. Dat geldt voor telers, maar ook voor het personeel. Als je een tegenslag hebt, is iedereen bereid voor jou een tandje harder te lopen. De wereld wordt steeds meer individualistisch, maar het coöperatieve gedachtegoed is ongemerkt nog steeds een stevige pilaar binnen het bedrijf.

Contact

Agrico
Yvonne Rook

Postbus 70, 8300 AB Emmeloord
Duit 15, 8305 BB Emmeloord
+31(0)527-639 930
y.rook@agrico.nl