nl gb Terug naar de website Wachtwoord vergeten
Via een stage maakte Annemarie kennis met het kweek- en researchbedrijf Agrico Research BV. De ‘liefde’ bleek wederzijds en via een afstudeeropdracht volgde de functie moleculair biologisch analist. Werknemer en werkgever lijken nog lang niet op elkaar uitgekeken.

Annemarie de Ruiter-Nicolaas, moleculair biologisch analist

Sinds augustus 2007 werk ik bij Agrico Research in de functie van moleculair biologisch analist. Ik richt mij voornamelijk op het resistentieonderzoek naar een tweetal aardappelziektes. Het gaat om aardappelmoeheid die veroorzaakt wordt door aardappelcystenaaltjes (Globodera spp) en de aardappelziekte Phytophthora welke door een schimmel (P. infestans) wordt veroorzaakt. De schade die deze organismen aan het gewas toebrengen, gaat ten koste van de opbrengst. Daarom is de ontwikkeling van rassen met resistentie tegen deze aardappelziektes zeer interessant. Resistenties tegen deze aardappelziektes worden vaak gevonden in wilde aardappelsoorten. Deze komen van nature in Mexico en Zuid-Amerika voor en verschillen in chromosoom aantal van onze aardappel. Het gebruik van deze soorten in kruisingsprogramma’s vraagt veel tijd en een gerichte projectmatige aanpak. In de loop van de jaren heb ik mij steeds meer vakinhoudelijk ontwikkeld binnen deze projecten. Het verkrijgen van inzicht in de verschillende resistentiegenen, de werking van deze genen en het niveau van resistentie waren binnen deze projecten belangrijk.

De eerste weken bij Agrico

Voordat ik in augustus 2007 bij Agrico Research ging werken, had ik hier al een stage en een afstudeeropdracht gedaan. Door de wederzijdse goede ervaringen tijdens die periode en de ruimte in de organisatie is dit omgezet naar een fulltime functie. Mede door deze aanloop, heb ik mijn eerste weken als zeer prettig en vertrouwd ervaren. Uiteraard moest ik in de eerste weken nog wel even mijn draai vinden, omdat er van een medewerker meer wordt verwacht dan van een stagiaire. De combinatie van een stel enthousiaste, vriendelijke en gedreven collega’s en mijn eigen motivatie vergemakkelijkte deze periode.

Persoonlijke ontwikkeling

De afgelopen jaren heb ik mijzelf op verschillende punten goed kunnen ontwikkelen en verbeteren. De combinatie tussen zelfstandig werken en het werken in een team is één van de dingen die ik heb geleerd. Ook het presenteren van resultaten aan bijvoorbeeld de aangesloten kwekers gaat nu een stuk makkelijker!

De ontdekking van geheel nieuwe resistentiegenen

Als ik terugkijk op mijn tijd bij Agrico Research, zijn voor mij de ontdekking van geheel nieuwe resistentiegenen tegen de al eerder genoemde aardappelziektes P. infestans en aardappelmoeheid zeker hoogtepunten geweest. Door de vondst van nieuwe, nog onbekende resistentiegenen bestaat de mogelijkheid om nieuwe kruisingsouders te verkrijgen. Daar kunnen nieuwe rassen mee worden ontwikkeld die resistent zijn tegen deze aardappelziektes. Omdat het selecteren op resistentie en landbouwkundige eigenschappen meerdere jaren in beslag neemt laat het ‘afleveren’ van rassen met deze nieuwe genen nog even op zich wachten.

Agrico Research als werkgever

Ik ervaar de cultuur bij Agrico Research als informeel, open en vriendelijk. Voor mij is Agrico Research een interessante werkgever omdat je alle ruimte krijgt om je zelfstandig te ontplooien en samen met je collega’s nog veel meer te leren!


Contact

Agrico
Yvonne Rook

Postbus 70, 8300 AB Emmeloord
Duit 15, 8305 BB Emmeloord
+31(0)527-639 930
y.rook@agrico.nl